Клисурски манастир “Св. Св. Кирил и Методий”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

creative writing mfa germany

english assignment help Клисурският манастир “Св. Св. Кирил и Методий” се намира в подножието на северните склонове на Гордия Балкан, под “Тодорини кукли”, заслужено наречен “Духовната перла на Северозападна България”.

purchase intention research paper Няма човек, който да не тръпне от желание при възможността да дойде в Клисурския манастир, за да изпита чувство на благост, възхита и отмора, тук душата на човек се потапя в спокойствие. Не случайно землякът Йордан Радичков пише: “Напускането на манастира винаги е съпроводено със съжаление за това, че човек е изоставил едно прекрасно кътче в Западна Стара планина.” Гледан от Берковското кале, манастирът блести като огромен бисер сред синкавозеления губер, обвил полите на Стария Балкан.

we do assignment for you Клисурският манастир е четвъртият по големина и посещение в България.

business plan for self help group Тук са формирани различни типове подземни води, от които най-характерни са минералните, с изворите при селата Бързия, Слатина, Спанчевци, Вършец и появилите се признаци на такива води в землището на манастира и с. Ягодово.

blog writing service australia Билото на планината е покрито с трева, хвойна и боровинки, а в края и иглолистни дървета. Северните склонове са облечени от необятни букови гори. В гънките и овразите расте не само бук, но и дъб, липа, брест, кестен, клен, топола, габър, леска, орех и овощни дръвчета. В тези дъбрави, ливади и градини, в тези потайни омайности е свил гнездо Клисурският манастир. Кацнал в най-високата могила, храмът светлее и напомня за българския род и устойчив дух.

hoover public library homework help Клисурският манастир се намира на500 мнадморска височина. Зимата е мека и слънчева. Този чаровен кът е особено примамлив през пролетта, когато липите и кестените цъфтят, когато прелестната клисура се изпълва с аромата им и сетивата на посетителя се насищат от дъха и багрите поднесени му щедро от природата. През лятото сенчестите поляни омайват богомолците и туристите с живителната си прохлада. Есента кротко посипва своя пурпур и пламенее в душите на хората.

person homework help Манастирът, който лежи в подножието на в. Тодорини кукли е свързан с този връх, до който е направена туристическа маркировка и всеки турист или група отседнали в манастира се стремят да се изкачат до върха. Върхът /1 785 м/ се състои от три каменни чуки. Нарича се Тодорени кукли. /Според една легенда Тодора била най-хубавата и най-смелата мома в селото. На една седянака тя казала на момците, че ще се ожени за онзи, който се изкачи през нощта при чуките и остави белег. Никой не посмял да направи това. Тогава тя казала, че сама ще отиде и ще остави хурката си. Тръгнала в тъмната нощ и стигнала върха. Напипала малко земя между двете чуки, навела се и забила хурката, без да забележи, че е пробила и фустата си. Когато се изправила, хурката я дръпнала и тя тутакси умряла от уплаха. Така я намерили момците на сутринта. Според друга легенда през турско време хубавата Тодора пасла овце край тези чуки. Дошли турци да я отвлекат. Тя побягнала и скочила в пропастта.

cal state los angeles creative writing На входа на храма на Клисурския манастир е поставен надпис, според който манастирът датира от1240 г. Многократно е опожаряван, разрушаван и отново възстановяван от християнското население. През1874 г. турски ферман признава официално манастира за българска светиня. В сегашния си вид църквата на манастира е реставрирана след Освобождението, когато самоковски майстор изработва забележителен иконостас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *