Мармарис – Датча – Книдос – Конос

Мармарис е един от най-привлекателните курорти в егейска Турция. Разположен е на полуостров Рашидие, който се приема за граница между Егейско и Средиземно море. На запад от този полуостров са Южнопоредските острови и по-точно Додеканезите, в който архипелаг са известните острови Кос и Родос. До там може да се отиде с ферибот.

В античността на мястото на Мармарис е бил древният град Фискос. Върху крепостни стени от елинския период е изградена през османско време крепост. Според легендата новото си име Мармарис получил от думите на султан Сюлейман Великолепни: „Обесете архитекта!” – на турски „мармарас!” – защото не харесал новото кале.

На 75 км западно от Мармарис е градчето Датча.

Древният Книдос е разположен на полуостров Рашидие, на 28 км от Датча. Този пристанщен град се появява през VI в. преди Христа. През римската епоха запада, за да се възмогне по-късно.

Прочува се с видни личности, като Еудокс – математик и астролог, и архитект Сострат, проектирал и построил Фарос – прочутият Александрийски фар – едно от седемте чудеса на античният свят.

Много добре са запазени градските стени от елинския период, храмът на Деметра от IV в. преди Христа, античните голям и малък театър (одеон), храмът на Афродита, където е намерена статуята на Афродита Книдска. Статуята на Деметра от едноименния храм се намира в Британския музей в Лондон.

На изток от Мармарис, край езерото Кьойджегиз, на 2 км от Егейско море са развалините на античния град Конос, край който сега се намира селището Делян. Под ръководството на турския професор Баки Огюн се извършват разкопки на селището. За него данните в историческите анали са съвсем оскъдни. Затова изненадващи са откритите римски театър от IV в. преди Христа с 24 реда, римски бани, градски крепостни стени, некропол със 120 гробници, изсечени в отвесните скали, нимфаон, византийска базилика и др. За града нищо не се знаеше преди разкопките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *