Туристически маршрути

Комплекс „Ком”

Комплекс „Ком”  е подходящ за любители на тишината, природата и зимните спортове. Изходен пункт е за много туристически маршрути и излети, които дават възможност да се опознае планината в цялото й многообразие и богатство. От тук до връх Ком /2016 м/ има само два часа ходене. Трасето минава над местността Фунията, където снегът е целогодишен, а боровинките, които зреят август и септември, могат да отклонят всикиго от пътеката. Седловината преди изкачването на върха е „кръстопътя”, който разделя този маршрут от Трансграничния пешеходен път Е 3 Ком – Емине. Връх Ком е най-високата точка от туристическия маршрут „Западен Балкан” /Берковица – Чипровци – Белоградчик/. От него при хубаво време се вижда р. Дунав, а на североизток – Малкия и Голям Самар /островърхи възвишения с гъсти гори и каменисти била/. Само на един час път пеша от хижа „Ком” се намира местността Щърковица /1688 м/. Берковският Балкан е известен със своите малинови масиви, зреещи през месеците юли – август. В боровите и буковите гори има голям асортимент от ядливи гъби.

Планински маршрути

Маршрут №1 От град Берковица до връх Ком
Следва асфалтовия път от града до хижа “Ком” (16 км или 4 часа и половина пеша) и след около час и половина път по маркирана пътека се стига до върха. Обща денивелация 1 600 м.

Маршрут №1а “Пряката пътека”
Отчасти дублира асфалтовия път от града до хижа “Ком”, като значително го съкращава посредством маркирана горска пътека – дължина 7 км.

Маршрут №2 От м. Клисурски соват до м. Пръшковица
Отклонение от трасето Ком – Емине в източна посока, около 3 часа, трасето минава през вековна букова гора.

Маршрут №3 От м. Пръшковица до с. Бързия – трасето е по съществуващия път, около 2 часа.

Маршрут №4 От м. Синия вир (табелата “Добре дошли в Берковския балкан”) до м. Пръшковица, около 3 часа път.

 Маршрут №5 От м. Щърковица до м. Пръшковица
Изключително живописен и стръмен маршрут – 800 м денивелация.

 Маршрут №6 От ЮЗ край на село Бързия до м. Ашиклар
Лек двучасов преход, почти по хоризонтала.

 Маршрут №7 Хайдушки водопади
Започва от кв. Беговица, следва пътя (7 км) и продължава по екопътека.

 Маршрут №8 Берковица – Здравченица – Ком
Еднодневен преход. Красивите природни гледки оправдават сериозните усилия за преминаването му.

Маршрут №9 Тодорини кукли – Клисурски манастир
Отклонение от трасето Ком – Емине в СИ посока. Близо 1 200 м  денивелация. Около 5 часа път, ако се тръгне от Петрохан.

Маршрут №10 От м. Пръшковица до м. Малка Бързия
Следва канала на ВЕЦ. Приятен преход от около час и половина.

Пешеходен маршрут Западна Стара планина (България)

През 2004 беше трасиран и маркиран пешеходен маршрут в Западна Стара планина от около 200 км. Маршрутът започва от Берковица, преминава през малки села и градове, включително Чипровци, Горни Лом, Чупрене, и завършва в Белоградчик. Маршрутът беше разработен от местни хора от всички общини, експерти по туризъм и биоразнообразие и преминава през най-атрактивните природни и културни в региона. Той комбинира активното ходене с почивка и отсядане в местните села. Маршрутът ще запознае туристите с местната кулура и традиции и ще създаде възможности за развитието на екотуризъм. Маршрутът беше създаден с активното участие на местните общини, лесничеи, НПО и предприемачи. 15 млади хора от Европа изградиха маркировката по време на двуседмичен доброволчески лагер, а около 60 местни хора бяха въвлечени в изграждането на маршрута като водачи, организатори и предоставящи храна и спане. Участниците от Сърбия бяха въвлечени в целия процес и в момента подготвят подобна инициатива от сръбска страна. Маршрутът успя да обедини местните усилия и ще служи като основа за разработването на съвместен комплексен екотуристически продукт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *